Hvis du har hage er det veldig mange ting du kan gjøre selv for å forskjønne uteområdet. På denne måten kan du både spare penger, og du kan skape et helt personlig uttrykk. Dessuten er det spennende å drive med hagerelaterte hobbyprosjekter. Her er noen tips til enkle ting du kan gjøre selv.

Lag egne blomsterpotter

Det finnes selvsagt mange blomsterpotter å få kjøpt, men du kan også enkelt lage dem selv. I stedet for pallekarmer kan du sette sammen dine egne karmer, og lage opphøyde bed som passer perfekt i enhver krok i hagen. Du kan også støpe blomsterpotter i betong, og her er det virkelig mulig å være kreativ. Gamle ting kan også bli fine blomsterpotter.

Personlige hagemøbler

Hagemøbler hører hjemme i hagen, for du trenger jo et sted å sitte for å nyte sommeren. Men hvis du gjør møblene mer personlige er det enda morsommere. Det er best å kjøpe hagemøbler med god kvalitet, slik at de holder i mange år. Deretter kan du male dem i spennende farger. Er du skikkelig kreativ kan du også male mønster på dem. Du trenger ikke å satse på avansert rosemaling for å skape noe spennende. Prøv for eksempel med et enkelt bølgemønster i ulike farger, eller mal ulike deler av møblene i ulike farger.

Lag levegger

Det hender at det blåser kaldt her i Norge, og da kan en levegg beskytte både deg og plantene dine. Og levegger kan du enkelt lage selv. Du kan flette dem av pil, spikre opp et lavt gjerde eller sy levegger av stoff, og deretter feste dem med stolper. De samme teknikkene kan også brukes til å lage solskjerming og tak i hagen. Velger du å lage levegg eller tak av pilekvister kan du plante klatreplanter ved siden av, slik at veggen eller taket blir dekket av blader og blomster.

Lag et drivhus

Hvis du ønsker deg et drivhus er det også forholdsvis enkelt å ordne dette selv. Har du gamle vinduer stående, for eksempel etter at du har byttet vinduer i huset, så er disse vinduene perfekte som drivhus. Kombiner vinduene med noen planker, og lag et lunt sted for plantene dine. Har du lyst på en vinterhage kan du lage den på samme måte, men da trenger du selvsagt litt flere vinduer.

Form buskene dine

Du har kanskje sett på TV eller i blader at noen formklipper buskene i hagen. Dette er ikke så vanskelig som du tror. Ja, de mest avanserte fasongene krever trening, men det er ganske lett å lage en rund eller firkantet busk, hvis du vil ha det. Dette krever selvsagt at du vedlikeholder buskens fasong gjennom sommeren, for det vokser jo hele tiden ut nye blader og grener, men å forme busker er faktisk ganske morsomt.

Lag en dam

Du kan også enkelt lage en dam i hagen. Dammen gir liv, og kan også tiltrekke seg fugler. Hvis du har katter vil et fuglebad være tryggere for fuglene. Et fuglebad kan også lages av betong, slik at du kan forme det som du vil.