Mange tenker nok på gamle damer når de hører ordet ibroderi/i men det har fått en aldri så liten comeback i det siste. Brodering kan lett forveksles med hekling, men forskjellen er hovedsakelig, at når man broderer, så syr man på en type lerret, mens hekling gjøres fritt og ligner mer på teknikken i strikking. Begge teknikkene har lange tradisjoner, i mange kulturer verden over, og i Norge har vi sett mange vakre broderier innrammet på veggene i besteforeldres hus. Det at broderier ofte er å finne på noens vegg hjemme betyr ikke at vi bør undervurdere denne kunstformen.

Enkelt å lage hjemme

Tekstilkunst, deriblant broderiet, har endelig blitt anerkjent som en kategori innenfor den visuelle kunsten, og man kan finne varierte kunstverk som er bygd opp av denne teknikken på museer i Oslo så vel som i New York. Verdens uoffisielle hovedstad for moderne kunst er nettopp New York, og her har tekstilkunsten fått mye oppmerksomhet rettet mot seg i de siste par årene. Man trenger derimot ikke å være en verdenskjent kunstner for å lage vakre verk av tråd og tekstil. Hvis man liker å være kreativ på fritiden kan man inne oppskrifter på mønstre samt kurs på Youtube eller andre nettsider. Hekling og broderi er en perfekt øvelse i presisjon og fargesammensetning, og man kan øve seg på dette mens man for eksempel ser på favorittserien i helgene.

Små vesker

Små kunstverk man selv har lagd, har flere fordeler. Man kan ha tilbehør med et personlig preg, som for eksempel broderier sydd inn i klær eller vesker. Små sminkepunger kan man gjøre mye finere ved å hekle noe vakkert til å dekke over plastmaterialet på toalettvesker med. En annen praktisk idé til objekter man bruker i hverdagen er å hekle, brodere eller sy en liten pose til å legge telefonen med deksel inni. En ny og populær teknikk er å hekle små poser som fungerer som et beskyttende lag utenpå for eksempel et deksel til iphone xr slik har man en myk demper som beskytter deksel og telefon fra skraper og riper som lett kan oppstå ved at man legger telefonen på harde overflater.

Personlige gaver

Andre formål og bruksområder man kan bruke brodering til, er personlige gaver til de nærmeste. Et klassisk motiv for innrammede motiver av broderi er med navn og dato for barnedåp til venner og slekt som nettopp har blitt foreldre. Et annet yndet motiv er ens eget eller andres hus med innflyttingsdato brodert under. Merkedager er generelt fine motiver å brodere, men kan også gå utradisjonelle veier og brodere etter egen kreativitet, og finne motiver man selv føler en sterk inspirasjon og driv for.

Armbånd og øredobber

Tekstilkunst brukes også mye i kombinasjon med smykkekunst, og vi finner uendelig mange eksempler på armbånd, smykker og øredobber som er lagd av flere materialer, blant annet tekstil. Hvis man liker og lage egne armbånd for eksempel, kan man finne alt man trenger på en håndverks-butikk, og lage egne kreasjoner med vakre stener, sølv og bånd brodert i vakre mønstre.