Kreativitet og frihet til å forme bør det aldri legges begrensninger på. Menneskets behov for å utforske og skape har fått oss dit vi er i dag, og vil fortsette å drive oss framover i hele vår eksistens. Storslagne kunstverk og utrolige bygninger har inspirert nasjoner til framskritt og utvikling så lenge mennesker har tråkket rundt på denne planeten, og vi fortsetter å imponere.

Friheten til å forme

Form og farge har alltid fasinert oss. Uvirkelige fjellformasjoner, krystallklare tjern eller et perfekt utformet anatomisk implantat, uansett hvor stort eller lite, form fasinerer og målbinder. Vi mennesker har skapt mye fantastisk gjennom historien, men det er vanskelig å skulle konkurrere mot naturen og dens skaperkraft. Noe av det som står fram, og fortsatt står, er pyramidene i Egypt og Sudan, den kinesiske muren i all sin prakt og templene i Mexico. Alle disse vidunderlige byggverkene har til felles at metodene som er brukt for å bygge dem, gjør at de føles som en del av de naturlige omgivelsene.

Helt siden de første menneskene begynte å samle og jakte, har utformingen av gjenstander og omgivelsene vært en naturlig del av samfunnene som oppstod. Verktøy og våpen ble utviklet etter hvert som det var behov for dem, mens hulemalerier og kunst ble skapt for å dokumentere historien og tilbe eller ofre med håp om bedre framtidsutsikter. Vi gjør mye av det samme i dag, selv om teknologien og framgangsmåten er noe forbedret siden den gang. Tankesettet er likt, og friheten til å forme er like viktig for veldig mange den dag i dag.

Det eksisterer i dag utallige kunstformer og -uttrykk, både godt kjente og allment aksepterte, men også de obskure og ukjente kunstformene som skaper oppstandelse og debatt. Kunst er ikke et enkelt begrep å definere, og det er kanskje helt greit. Kunst er hva utøveren ønsker å kalle kunst, og den friheten må ubønnhørlig ligge til grunn i et fritt samfunn.

Moderne kunst eller hobby?

Hva er moderne kunst? Det først som kommer i tankene er ofte merkelige kreasjoner av metall og papir plassert i fine museer eller parker i forskjellige byer. Er ikke det hjemmelagede smykket kunst? Om hobbyen er å lage smykker eller akvareller, er da ikke det kunst? En hobbytegner kan selvfølgelig utvikle seg til å bli en akseptert kunstner med blyanter som verktøy, men regnes ikke da de første skissene også som kunst?

De fleste vil nok ikke umiddelbart løfte opp en hobby og kalle det kunst, verken utøveren eller observatøren, men i den vide betydningen av ordet bør de fleste får lov til å velge sin egen definisjon. Blant entusiastene som har perling, brodering, maling eller keramikk som hobby, så finnes det nok flere potensielle kunstnere enn de som allerede har fått sitt store gjennombrudd. Det er nok ikke mange som tenker på, eller ønsker, oppmerksomhet for sin private hobby, men kunstverk finnes allikevel i alle former og farger.

Bare det å ha en hobby hjelper mange gjennom tøffe tider, og det er ingens rett å legge noe som helst press på dem, uavhengig av talent eller muligheter. En hobby skal være morsom og givende. Med press om å prestere for å levere kvantitet eller kvalitet blir det plutselig betalt arbeid. Det er ikke det en hobby er, og da kan mye av gleden forsvinne og meningen bli borte. Noen ganger kan det lønne seg å gjemme bort talentet!