En del av menneskets kulturarv er nok kunsten å smykke seg. I årtusener har vi brukt smykker og pynt til å markere hvem vi er, hvor vi hører til eller hva vi tror på. Tidligere har vi tatt for oss smykker laget i sølv og gull, men det er ikke bare halsen vår som trenger å være prydet med utsmykking: hva med noe av det mest feminine på oss, nemlig håret?

Hva er hårarbeid?

Hårarbeid er først og fremst kunsten å skape en gjenstand eller smykker av menneskehår. Det ble tidlig oppdaget, så lang tilbake som til Middelalderen, at hårets egenskaper ikke eldet med tiden, som andre materialer ofte gjør. Hår holdt seg like godt, og hårarbeid ble en trend som vokste seg større og større jo lenger den eksisterte. Den absolutte storhetstiden for hårarbeid oppsto fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet.

Det har alltid vært stor filosofisk og spirituell tilknytning til håndarbeidsstilen. I begynnelsen var det vanlig at når man ga håret sitt til noen andre, var det et tegn på kjærlighet. Deretter kom det noe som populært ble kalt «sørgesmykker»: disse inneholdt hår fra avdøde personer som hadde stått bæreren nær. Sammen med en oppblomstring av romantikk som tok sted på 1800-tallet, sto hårarbeid å banket på døren. Det var en kjærlighetserklæring, det var mote, det var overalt. Spesielt utbredt var det i USA, Australia og Europa.

Hårarbeid som mote

Dersom man skal analysere et stykke hårarbeid, finner man et klart skille fra typiske hårarbeid fra 1700-tallet og 1800-tallet. Før romantikken blomstret og hårarbeid ble kommersiell mote, var det vanlig å integrere et par hårstrå i et annet smykke eller noe lignende. Når 1800-tallet startet, ble det mer og mer vanlig å lage mer avanserte utsmykkinger av menneskehår.

Det sies av Frankrike var de som var først ute med dette, spesielt hvis vi tenker på den populære stortiden. Frankrike var nemlig de største i Europa innenfor industrien av menneskehår, og de fleste parykkene i omløp ble laget der.

Det sies nå at hårarbeid er en utdødd trend, men tvert i mot: vi omringer oss med hair extensions, som er en annen type hårarbeid. Vi kan utsmykke oss med andres hår, og få drømmehåret vi alltid har hatt lyst på. Selv om mye av den symbolske meningen kanskje har falt bort, kan man enkelt få tak i den lengden eller tykkelsen man ønsker, med helt naturlig hår. Nordic Hair er en av de ledende hair extension gruppene, og man kan få tak i hår som er spesielt tilpasset skandinavisk hår.

Kanskje du ønsker fyldigere, rettere eller lengre hår? Det finnes garantert en hair extension for deg, og for å fornorske det litt er det vel innafor å kalle det hårarbeid: tross alt, så er dette en lang tradisjon med røtter tilbake i tid.